Varme

Ved fyringssæsonens start
Vores varmeanlæg er udendørs temperaturstyret og derfor vil der komme varme i rør og radiatorerne når temperaturen falder. Når det er varmt om dagen og koldt om natten, har vores anlæg svært ved at finde ud af, hvornår det skal lukke op og i for varmen. Det må beregnes, at overgangen er lidt ustabil, men skriv til bestyrelsen, hvis du tror der er noget, der ikke er som det skal være.

Et godt tip for at undgå at radiatortermostatventilen sætter sig fast, er at lade den stå lidt åben om sommeren (lad den stå på fx 2). Det sikrer, at selv hvis den lille pind, der sidder inde i ventilen, sætter sig fast, kan man få den bevæget begge veje og dermed løsne den. Det koster ikke noget i forbrug at have radiatoren stående “åben” udenfor varmesæsonen, da vi lukker for varmen i den periode.

Udluftning
Anlægget er selvudluftende, men man kan hjælpe, ved at åbne alle radiatorventiler, så de står helt åbne, dermed vil anlægget hurtigere få udluftet systemet.

Ingen varme
Hvis man ikke har varme i radiatoren, men der er varme i røret, så kan det være at en radiatortermostatventil sidder fast. Bolius har nogle tips til at få gang i radiatoren igen.

Radiatoren skal være lige så varm som røret, på begge sider af ventilen, når den står helt åben.

Husk at en radiator skal være varm i toppen (indløbet)og kold for neden (udløbet), så afgiver den rigtig varme (afkøling).

Anlægget er indreguleret til at man stiller alle sine ventiler åbne, og derfra lukker indtil man får den rigtige temperatur i lejligheden ca. 21 grader i stuen.

Larm fra rør
Hvis man oplever "larm i rør", må man meget gerne give besked om hvornår de larmer og hvor længe. Så er der meget nemmere for os at få larmen væk.

Varmeaflæsning

Varmemålerne aflæses af Techem, som bruger fjernaflæsning, så der ikke skal koordineres nøgler og aflæsning på bestemte tidspunkter. Det letter hele processen med aflæsning og varmeopgørelse.

Bliver en måler defekt eller beskadiget, er det ejes ansvar at få monteret en ny. Nye målere kan købes og registreres ved at kontakte Techem. Finder Techem en defekt måler i forbindelse med aflæsning, kontakter de ejer for at arrangere udskiftning. Omkostninger til dette opkræves hos ejer, når foreningen får regningen fra Techem.

Udskiftning af radiator

Har du planer om at udskifte en eller flere radiatorer i din lejlighed, har vi samlet et par råd:

Samme størrelse eller større

En ny radiator skal minimum kunne give samme effekt, som den gamle radiator. Effekten er den varmeydelse radiatoren giver, og er ikke nødvendigvis afhængig af størrelsen (længde/bredde) på radiatoren.

I langt de fleste lejligheder sidder radiatoren under vindueskarmen og er afgrænset i længden af hylder og ydermur. Vi anbefaler at skifte til så stor effekt som muligt, så pladsen under vindueskarmen bliver udnyttet, hvilket i de fleste tilfælde betyder en radiator af typen PK3, der har tre varmeplader. De fleste af de nuværende radiatorer er af typen PK2, med kun to varmeplader. Nogle er af en endnu ældre type.

Foretag udskiftning udenfor varmesæsonen

For at undgå, at der der skal lukkes for varmen i hele opgange, anbefaler vi, at skiftet foretages i løbet af sommeren, hvor der alligevel er lukket for varmen. Skulle der ske komplikationer ved udskiftningen, sker der dermed heller ikke noget ved at udskiftningen strækker sig over et par dage.

Hvis der er koldt i lejligheden

Er motivationen for at udskifte radiatorer, at det kniber med at holde varmen, så viser erfaringen at et lille udvidet projekt, er en smart og enkel løsning.

Kort fortalt, handler det om at fjerne radiator og hylder under vinduet, isolere muren og opsætte en ny radiator i hele vinduets længde. Denne løsning giver bedre varmecirkulation og dermed mere effektiv opvarmning. Se eksempel:

radiator-isolering.jpg

Ved denne løsning anbefaler vi også en PK3 radiator, men en såkaldt PK2 radiator (to varmeplader) skulle også være tilstrækkelig.

Uanset hvad, er arbejde med varmerør en opgave for et VVS-firma, så vi anbefaler altid en dialog med enten foreningens eller VVS’er efter eget valg, for at finde den bedste løsning.

TJEK, at du får monteret den rigtige ventil

Vær opmærksom på, at hvis du får skiftet radiatorventil sammen med radiatoren, så skal du sikre, at den nye ventil er beregnet til et ét-strengs radiatoranlæg og ikke et tostrengs radiatoranlæg. En ventil beregnet til et tostrengsanlæg vil ikke virke ordentligt. Det enkleste er at spørge om VVS’eren er opmærksom på, at vi har et-strengs-system i ejendommen.

Radiatorventilen er den del, der sidder lige før radiatoren og typisk har monteret termostaten (den runde dims man drejer for at åbne og lukke for varmen).

Husk også at få overflyttet varmemåleren

Skifter du en radiator, skal du kontakte Techem for at få flyttet måleren til den nye radiator. Du må altså ikke flytte måleren selv, og ej heller smide den gamle radiator ud, før måleren er flyttet over på den nye radiator. Kontakt Techem.


VEJLEDNING I AT LUKKE FOR VANDET I VARMERØR

Følgende vejledning kan bruges til at få et overblik og de spørgsmål, en VVS’er ofte vil stille i forbindelse med skift af radiator eller radiatorventil. Husk at arbejdet skal udføres af en fagperson.

Skal man have skiftet en radiator eller radiatorventil, der kræver en aflukning af radiatorvandet til lejligheden, skal man lukke for det lodrette rør (stigestrengen). Det gør man på loftet og i kælderen, hvor der sidder ventiler til formålet. På den måde lukker man kun for varmen til egen opgang (husk at varsle i opgangen i god tid).

Hvor sidder ventilerne?

Man skal selvfølgelig først finde ud af, hvilke ventiler på loftet og i kælderen, der er de rigtige. Det kan man se ved at stå direkte over og under sin egen lejlighed (altså på loftet og i kælderen), da stigestrengen går direkte lodret ned gennem alle lejlighederne. Der er én stigstreng per radiator - det vil sige to stigestrege for to-værelses og 3 stigestrenge for tre-værelses lejligheder.

De fleste af ventilerne i kælderen sidder i aflåste kælderrum og tremmerum. Man skal i så fald lave en aftale med ejeren af rummet om at få adgang. Sørg for at lave aftalen i god tid. Ventilerne i kælderen ser ud som på billedet herunder:

Varmeventil (med aftapningsstuds) monteret i kælder

Ventilerne på loftet sidder tilgængelige i midtergangen og i tørrerummene og ser ud som på billedet herunder:

Varmeventil på loft

Aftapning og påfyldning af vand

Når man har lukket for ventilerne, er det er muligt at aftappe radiatorvandet ved hjælp af ventilen i kælderen.

Når man er færdig med arbejdet lukkes der op for ventilerne igen og der skal så fyldes vand på anlægget igen, hvilket skal koordineres med bestyrelsen. Så skriv til bestyrelsen, når ved, hvornår arbejdet udføres og meld det afsluttet, og så sørger vi for at der bliver fyldt vand på.

OBS
Det er meget vigtigt, at ventilen i kælderen indstilles rigtigt, da den også virker som en reguleringsventil, der sikrer, at anlægget fungerer rigtigt. Det er markeret med streg på ventilen, hvor den skal indstilles.

Udluftning

Udluftning af anlægget sker automatisk, så der skal man ikke gøre noget.

VARMEMÅLERE / TECHEM

VVS må godt afmontere de eksisterende varmemålere. Når de nye radiatorer er opsat, skal du kontakte Techem for at aftale tid til at de kommer forbi og monterer nye varmemålere (omkostninger opkræves hos ejer efterfølgende).

Informer bestyrelsen - og opgangen

Skriv til bestyrelsen i god tid inden arbejdet skal laves, så vi kan afklare eventuelle spørgsmål. Husk også at informere bestyrelsen så snart arbejdet er udført. Og selvfølgelig at følge de gældende varslingsregler i forhold til dine naboer.

Tip

Når du får skiftet radiator, kan det være en god idé i samme omgang at få monteret en kuglehane lige før radiatorventilen (termostaten) og på returrøret fra radiatoren. Så har du fremover muligheden for kun at lukke for vandet til radiatoren uden at skulle lukke for hele opgangen.